0951 029 905 info@d1skates.sk


Menu

Ako si vybrať svoju veľkosť

Ako si vybrať svoju veľkosť
Zdieľať

Ako si vybrať správnu veľkosť korčúľ?

Pokiaľ nemáte možnosť si vyskúšať korčule priamo v lokálnom skate shope, kde vám vie poradiť kvalifikovaný personál, môžu sa vám hodiť nasledujúce rady.

Z vlastnej skúsenosti viem povedať, že ak niektorí výrobca udáva veľkosť napríklad 44EU neznamená to zákonite, že aj iný model (a to dokonca aj od tej istej značky) bude sedieť na nohe rovnako. Dôvodov je hneď viacero, ale to si necháme na iný blog, aby sme sa do tejto problematiky príliš zbytočne nezamotávali.

V jednoduchosti je krása a toho by sme sa mali držať aj pri meraní chodidla.
Bude nám teda stačiť pero, papier a meter.

 

Priložte papier o stenu (poprípade prilepte na zem lepiacou páskou), priložte pätu zľahka o stenu- zbytočne netlačiť, pokrčte kolená do „korčuliarskej pozície“ a perom kolmo k zemi obkreslite najdlhšiu časť nohy- palec, alebo druhý prst na nohe (ako u koho, všakže).

 

 

 

 

Následne už len stačí zmerať vzdialenosť od začiatku papiera až po vami zmeraný najdlhší bod.
Napríklad u mňa by to bolo 285mm a preto pri výbere správnej veľkosti si budem všímať hlavne údaj „mondo point“ teda celkovú vnútornú dĺžku (nie dĺžku linera, čiže vnútornej papuče a ani vložky v ňom).

 

 

Ku každému produktu prikladáme aj „sizing chart“. Stačí sa preklikať cez obrázky.

Niektoré modely majú zvlášť skelet vyrobený pre danú veľkosť- väčšinou sú to fitness modely, poprípade topánky vyrobené z karbónu.

 

Pri plastových skeletoch je však situácia iná. Na jednu „škrupinu“ tak môžu pripadať dve veľkosti, napríklad 43-44 EU. Niektorí výrobcovia to riešia rozdielnymi linermi, čiže ak si objednáte daný model vo veľkosti 43EU, shell bude rovnaký ako pri 44EU, ale liner v ňom bude 43ka.

 

 

Powerslide sa rozhodol pre iný prístup a tak v ich korčuliach môžete nájsť takzvaný „dual sizing“ liner.

V praxi to znamená, že vďaka neoprénovej špičke vyhovie ako nohe o veľkosti 43EU, tak aj o niečo dlhšiemu chodidlu o veľkosti 44 EU. Z vlastnej skúsenosti viem potvrdiť, že aj ked som práve takto na koni číslovania, teda 285mm a 44EU, linery a korčule ma vôbec netlačia a sedia perfektne.

 

Dúfam, že som aspoň malou troškou pomohol pri výbere správnej veľkosti.

Ak si aj tak nebudete celkom istý, akú veľkosť si zvoliť, obráťte sa na nás a radi vám poradíme.

Stačí zavolať, poslať nám email, poprípade kontaktovať nás cez FB alebo Instagram.

 

Dávid